Det finns många som inte har råd att anordna dyra barnkalas, de flesta skulle man nog kunna säga. Att hyra in en clown eller en trollkarl kostar mycket, och ska man köpa all mat och tårta så stiger priset ännu mer. Men som tur är så finns det många bra alternativ att anordna kalas på utan att man behöver bli ruinerad. Ett bra tips är att kolla Barnkalaset.se som har massvis av dekorationer och annat tillbehör för barnkalas på nätet.

På Universeum i Göteborg kan man till exempel välja om man vill få ett anordnat kalas med allt vad det innebär med mat med mera, eller så kan man ha kalas med egen mat och endast betala inträde. Dorotea Blank som är programchef på Universeums säger i en intervju i Göteborgsposten att man försöker tänka mer på prisbilden och att man vill inkludera mer barn.

Lek och Buslandet i Göteborg har cirka 700 till 800 barn som kommer och har kalas i veckan säger grundaren Mikael Andersson i GP. Han säger att prisbilden egentligen inte ändrats så mycket, men att familjer vill ha fler alternativ och valmöjligheter.

Genom fler möjligheter att välja till exempelvis mat, olik aktiviteter kan man på så vis hålla kostnaden inom rimliga gränser utifrån sin egen planerade kalasbudget. Barnen vill ju ha roligt först och främst, och det kan man uppnå genom både att spendera mer eller mindre beroende på vad för slags ekonomiska förutsättningar som man har. I Göteborg så kostar det allt från 130 kronor per barn upp till 200 kronor cirka. Kalas med teman som dessa anläggningar anordnar har blivit alltmer populärt i Sverige.