Att gifta sig är en magisk dag som alla kärlekspar ser fram emot. Man vill bjuda in till bröllopsfest där alla vänner känner sig välkomna och man får inte glömma bort någon. Utöver det ska man boka lokaler, hyra tält, ordna klänning, bestämma blomsterarrangemang och allt däremellan. Plötsligt kan bröllopet övergå till att bli ett stressmoment man bara vill få överstökat. Så skall ingen behöva känna och därför har vi gjort en checklista som skall vara till hjälp för er som går i giftastankar.

Listan består av 12 punkter som uppdelade i två delar. Punkterna 1-5 beskriver helt kort vad ni behöver göra ett år innan dagen med stort D, medan punkterna 6-12 fokuserar på det som ska göras ett halvår innan. Vi vet att ett helt år i förväg låter tidigt, men det är många förberedelser vi talar om! Det är med andra ord smart att planera så att ni har tiden på er sida. Vi kan också tipsa om att samla allt som hör bröllopsplaneringen till i en snygg pärm eller mapp. Det är mycket lättare att hålla ordning på allt då.

Ett år innan. Börja med att:

1. Göra en övergripande budget och öppna ett gemensamt bröllopssparkonto. Ett tips är att på förhand bestämma hur mycket ni vill lägga undan varje månad. Försök sedan hålla det målet.

2. Börja skissa på gästlistan. Bestäm på ett ungefär hur många ni vill bjuda.

3. Boka in de bästa lokalerna för vigsel och fest. Genom att vara ute i god tid ökar era chanser att få tag på de perfekta lokalerna. Om ni vill ha någon speciell vigselförrättare på ert bröllop tar ni även kontakt med den personen.

4. Anlita en professionell fotograf. Vi kan verkligen rekommendera att ni väljer en yrkesfotograf – tänk på att bilderna ska hänga på väggen i många år framöver.

5. Skicka ut save the date-kort till viktiga personer när ni valt datum. Särskilt om ni tänker gifta er på sommaren när många är på semester.

Ett halvår innan. Nu är det dags att:

1. Hitta de perfekta bröllopskläderna. Räkna med att lägga ner mycket tid på detta! Enklast är att börja leta inspiration i bröllopstidningar och på nätet. Ett besök på en bröllopsmässa kan också vara ett tips. Sedan är det bara att börja prova.

2. Välja guldsmed. Era vigselringar ska givetvis passa perfekt. De ska ju vara en del av er i många år framöver och bör därför spegla era personligheter. Det finns mycket att välja på, och det kan vara svårt att välja stil, metall och stenar. Man kan ägna en evighet åt att hitta rätt ringar, men Sveriges smyckesportal Aurum Forum har gjort en guide till de perfekta vigselringarna, som säkert kan hjälpa er en bit på vägen.

3. Hitta en bra leverantör av partytält. Vi kan tipsa om Hyrtältet som vi kom i kontakt med i samband med en bröllopsmässa. Killarna vi träffade var väldigt hjälpsamma och visade upp partytält för både stora och små event.

4. Beställa tårta. När ni ska välja konditor – gör det med omsorg! Be gärna att få se bilder på andra tårtor som de gjort tidigare.

5. Välja en bra florist för blomsterarrangemangen. Ge detta lite tid och ta gärna offerter från flera företag innan ni bestämmer er. 

6. Hemlagat eller cateringfirma? Om ni anordnar ett mindre bröllop vill ni kanske laga maten själva. Men om gästlistan är lång är det faktiskt bättre att anlita en cateringfirma. Kolla upp olika alternativ och beställ i god tid.

7. Boka håruppsättning och makeup. Något vi verkligen kan tipsa om är att göra håruppsättningen och sminket på en och samma salong. På den stora dagen innebär det ett stressmoment mindre.

Lycka till!