Det finns mycket konflikt och oroligheter i världen idag. Arméer möter varandra på slagfält i strider om allt möjligt. Men Island är inte inblandat, där är det snarare tvärt om. Den internationella tankesmedjan Institute for Economics and Peace (IEP) har analyserat världens länder kommit fram till att landet är det fredligaste landet på jorden, rapporterar Göteborgsposten.

IEP motiverar den titeln bland annat med att Island inte har någon armé. Det enda som skulle kunna liknas med en militär styrka är kustbevakningen. Men den är också väldigt liten, och tar bara upp omkring 0.13 procent av Islands BNP.

Andra anledningar är att Island inte är inblandade i några konflikter i världen, och att de har väldigt hög stabilitet i landet. Säkerheten är hög, brottslighet låg, få mord sker i landet och de har dessutom goda relationer till grannländerna.

De andra skandinaviska länderna hamnar också högt på listan, särskilt vi i Norden.  Danmark hamnar på andraplats, Finland ligger på nummer 6, Sverige tar 13:e positionen och Norge är strax efter på 17. Anledningen till att vi halkar efter Island är bland annat på grund av att vi har en högre brottslighet. Och Sverige, som ändå är känt för att vara fredliga och neutrala, har en oerhört stor vapenexport, vilket påverkar rankingen.

Hur som helst! Dessa nyheter gör så klart Island till ett ännu tryggare och mer attraktivt resmål. Förutom gejsrar, laguner, valar, hästar och nattvandringar i vulkaner så är det också tryggt, säkert och har en oerhört trevlig och välkomnande befolkning.

Håll det i minnet när det är dags att planera nästa semester!

Källa: Göteborgsposten