Ett riktigt vackert norrsken är någonting som alla bör se i alla fall en gång i livet. Tyvärr är ofta kunskapen om hur man hittar det väldigt dålig vilket i slutänden leder till besvikelse. Om man litar på vad prognoserna säger kommer 2013 att vara ett perfekt år att få syn på det vackra underverket. Det är NASA som säger att den här vintern kommer att ha de perfekta förutsättningarna för norrsken. I år har man nämligen kunnat märka av en ovanligt hög solaktivitet, den högsta på tio år. Har du inte sett ett norrsken än kommer 2013 att vara det perfekta året för dig att ta vara på den möjligheten.

Som de flesta vet behöver man vara långt norrut för att kunna se detta spektakel. Du bör befinna dig norr om den arktiska cirkeln och hittar en plats där du har en klar himmel och minimalt med ljusföroreningar. Sedan är det helt enkelt bara att vänta och hoppas. Gör det till ett nordligt äventyr när du väl är uppe i norr: åk hundsläde, lär dig om samisk kultur eller dra ut på en skotertur.

Hitta rätt med hjälp av tekniken

Om du inte nöjer dig med tipsen ovan finns det extra hjälp att få. Den norska turistorganisationen Visit Norway har nämligen skapat en applikation som hjälper dig att hitta rätt. Appen berättar var experterna räknar med att det kommer att gå att se norrskenet. Den ger en tredagarsprognos och låter dig också veta vilka områden som generellt sett är bra när det gäller att hitta norrskenet. Chanserna för att se det är bäst under vinterhalvåret. Kolla in appen själv och låt den hjälpa dig till att hitta det mystiska skenet, den heter Norway lights.

Fånga norrskenet på bild

Norrsken är ett av många naturfenomen som gör sig bra på bild. Både stillbilder och så kallade time-lapses, där man filmar norrskenenet under en längre tid för att sedan spela upp det i hög hastighet, kan bli helt fantastiskt vackra. Vill du läsa mer om videofilmning eller digitalisering av gamla analoga videoupptagningar, kolla in bgavideo.com.

Tre exempel på tre bra ställen där du inte bara kan finna norrskenet utan även njuta av den vackra naturen runt omkring är:

Jökulsárlón, Island - Jökulsárlón är en glaciär som i sin vackerhet är ett perfekt ställe för att se norrskenet. Det som är speciellt med den här platsen är att skenet speglas i isen i glaciären, vilket kan ta upplevelsen till en ny nivå.

Tromsö, Norge - Tromsö är en väldigt vacker stad som har en mysig stadskärna med varma och vänliga invånare. Det är dock inte stadens byggnader som gör den så speciell utan det beror på att den är omringad av en hisnande natur. Runt omkring staden ser man berg överallt och det är en perfekt plats för utomhusaktiviteter. Tack vare sitt läge nästan längst norrut på kontinenten är möjligheterna att se norrsken goda.

Arbisko, Sverige - En vacker plats med mycket skog som ger en gemytlig stämning när du tittar på norrskenet.