Minusgraderna har nu till slut slagit i hela landet, och det för så klart med sig en höjning av elpriset för de flesta av oss. Detta påverkar husägare olika mycket beroende på vilka vanor och vilken utrustning man har. Vill man minska sina energikostnader så kan det dock vara smart att ta en titt på sin varmvattenberedare.

Energimyndigheten har nämligen just gått ut med en rapport som visar att din eldrivna varmvattenberedare kan använda onödigt mycket energi. De har genomfört ett test som omfattar 16 olika modeller av eldrivna varmvattenberedare. Modellerna var från olika tillverkare, och i 100, 200 och 300 liters storlek. De har bland annat testat högsta möjliga temperatur som varmvattenberedaren kan värma upp till, och hur vilken volym 40-gradigt vatten de olika modellerna kan producera. De har även räknat ut kostnaden att hålla vatten varmt när det inte behövs, så kallad tomgångsförlust.

 I testet visar det sig att de flesta modellerna hanterar något mindre volym än vad tillverkaren anger,  och att de modeller med störst tomgångsförlust kan kosta dig uppåt 1 500 kronor extra på elräkningen varje år.

- Hur mycket varmvatten modellerna producerar varierar. Den volym tillverkarna uppger att beredarna har stämmer ej heller alltid överens med verkligheten. Man kan säga att ju varmare vatten och ju större volym som beredaren har, desto mer 40-gradigt vatten får användaren ut så det är en mycket viktig detalj, säger Martijn Jansen.

För att läsa mer om testet kan du titta på Energimyndighetens hemsida här: Rätt varmvattenberedare sparar tusenlappar

Mer om bostadsfrågor i allmänhet finner du här.

Något som även är bra att veta angående varmvattenberedare är att de kommer bli reglerade från och med september 2015. Du kan läsa mer om regleringen här: Bra att veta om elvarmvattenberedare