Som hobbyfotograf händer det ofta att ens vänner och familj ber om hjälp med att föreviga fester, tillställningar och viktiga ögonblick genom fotografi. Det spelar då ingen roll om man enbart sysslar med porträtt eller bara fotograferar insekter. Men det är ju klart att man vill ställa upp och hjälpa till.

Men hur ska man då översätta ens fotografiska kunskaper för att ta bilder på events och tillställningar? Hur ska man fota, vem och vad ska man fota, och hur gör man för att arrangera de riktigt bra bilderna som fångar stämningen och personerna på platsen?

Jag har hittat två artiklar från professionella fotografer som ger sina bästa tips på hur man löser dessa problem när man fotar i vimlet.

Den första är en guide skriven av Marlene Hielema på Image Maven, som du hittar här: Event photography: Take better candids at your client’s next event

Hennes tips består av några huvudpunkter. Det första hon säger är att det är bra att cirkulera evenemanget tidigt och snabbt. Hon går helt enkelt fram till personer hon vill fota, pratar lite kort och trevligt med dem och frågar om hon får en snabb pose och ett leende för en bild. Det blir sällan bra bilder om du går omkring som en voyeur och tar bilder i smyg på folk som bara pratar eller äter. Därefter har hon bifogat en punktlista på saker att tänka på, bland annat att fokusera på att fota omkring två till tre personer i taget med tät beskärning.

Den andra uppsättningen tips kommer ifrån Sal Hessa på Nikon USA, som finns här: Always Be Prepared To Grab The Great Shot

Hans tips går bland annat ut på att man ska variera sig så mycket som möjligt. Varje tillställning är egentligen en serie av mindre händelser, stora gester och små detaljer.

Hoppas dessa tips kan hjälpa dig att uppgradera dina fotokunskaper inför nästa event! Om du också behöver uppgradera din fotoutrustning, kolla in GOfoto.se.