Att man kan besöka vulkaner på Island är ingen nyhet men något som däremot är nytt för den här sommaren är de vandringsturer som erbjuds mellan maj och september i Thrihnukagigur vulkanens krater under midnattssolen. Dessa vandringsturer erbjuder en unik och spännande upplevelse till den som är modig nog att stiga ner i en vulkan.

En sovande vulkan

Man vet med största säkerhet att Thrihnukagigur är en inaktiv vulkan och att den därmed är säker att besöka. De cirka 50 minuter långa turerna som anordnas till vulkanens krater övervakas av erfarna guider som känner till vulkanen väl och säkerhetsåtgärderna är höga. Vulkanen har en mycket unik geologisk formation, vilket gör det möjligt att besöka dess magmakammare. Thrihnukagigur är den enda vulkanen i världens där detta är möjligt. När man tagit sig fram till kratern kan den som vågar med hjälp av en linbana åka ned genom kraterns relativt lilla öppning och vidare ner till botten av kratern. Kratern är mycket bred och djup och resan ner till botten är ungefär 120 meter lång.

Inför vandringsturen

För att få en bra upplevelse av vandringen är det viktigt att man har ordentliga vandringsskor och varma kläder med sig. Vädret kan vara svårt att förutse och skiljer sig ofta från vädret på marknivå så det är viktigt att man är förberedd. För att få delta i vandringen måste man vara minst 12 år gammal och i gott fysiskt skick. Även om vandringen inte går uppför så är vägen väldigt kuperad och ojämn.

Länkar:
http://www.sonebuss.se/
http://www.cntraveller.com/news/2013/june/volcano-tour-at-midnight