De flesta villaägare har nog någon gång haft en granne som stört på ett eller annat vis. Kanske var det gräsklipparens oväsen, cigarettröken eller trädet som skuggade trädgården. Det finns en del oskrivna regler för vad man får och inte får göra. Man ska inte störa sina grannar med avsikt men samtidigt måste man tåla en viss typ av störning från sina grannar.

Till vem vänder man sig?

Det allra bästa tipset är att prata med sin granne om det är någonting som man stör sig på. På så sätt kanske man kan komma överens om något men funkar inte det så finns det andra sätt att handskas med problemet. Om störningen har en väldigt hög och allvarlig grad ska man förstås vända sig till polisen. Polisen har hand om olika fall av bråk och fyllor samt vissa oljudsfall då till exempel för hög musik spelas.

Sköt om tomten

Som villaägare är man enligt lagen skyldig att ta hand om sin tomt. Om man har en granne som helt struntar i sin tomt kan man ringa till byggnadsnämnden för att lämna ett klagomål så kan de i sin tur kräva att grannen gör något åt sin tomt. Om grannens träd och rötter växer in på ens tomt så har man rätt att åtgärda problemet efter att man förklarat problemet för grannen som äger trädet. Skulle man däremot klippa i trädet så pass illa att det dör kan man göra sig skyldig till skadegörelse. Om man känner att man själv är i farozonen för att att ha en alldeles för oskött tomt, kanske det är dags att piffa till den lite. Orkar man inte köpa växter att ta hand om, kan man alltid anlägga något fint med olika typer av sten. På Flinta Konstbetongs hemsida kan man se förslag på vad som går att göra.

Lösspringande katter

Det finns de människor som stör sig på grannarnas katter som springer lösa i området. Vid ett sådant fall kan man ringa sin kommun och ta reda på vilka regler som gäller i området och vilka krav som ställs på kattägarna. För att hålla borta katterna från sin trädgård kan man använda sig av olika huskurer så som kaffesump eller citron i rabatten. Det finns även elektroniska kattskrämmor för detta syfte.

Mer läsning: http://www.viivilla.se/Villa/Grannar/STORANDE-GRANNAR-41906